H1 H2 H3 H4 H5 H7 H8 H10 H11 H12 H13 H14 H15 H16 H17

Ciders from Somerset!


Thatchers CiderThatchers Cask

Thatchers, ikke Margaret men bare Thatchers.

Da jeg stammer fra det sydvestlige England, Somerset, og i denne seneste jernlady-tid, må det være det rette tidspunkt at fortælle om Real Cider. Englænderne er cidermester, og det er et faktum.

Real cider og jeg taler ikke om en sød tøsedrik som smager næsten af vingummi. Real Cider stammer fra Somerset. Real Cider er nok verdens bedste Cider. Real Cider er den naturlige og usminkede cider, og lad mig lige få noteret imens jeg er i gang, Somersby, Recordelig og de andre svenske æblemoste smager ikke i nærheden af en Real Cider … Real Cider er bare ”Scrumptious!”

Real Cider er en drik gæret på æblemost, tit op til seks til otte forskellige æblesorter og indeholder mellem 3 og 11 % alkohol. Mange danskere kender i dag den traditionelle cider fra især England og fra Normandiet i Frankrig. Cider kan drikkes som alternativ til øl eller til vin. Alkoholstyrken minder om øl, mens fremstillingen og smagen minder om vin.

Danskerne har i de seneste år taget cideren til sig. Den let perlende æblemost kommer til at slå mange salgsrekorder i år, især hvis det bliver en varm sommer, bare så længe, at det bliver varmere end sidst år.

Summer of ´89Thatchers 2

Det var sommeren 1989, at jeg afsluttede min tjeneruddannelse i Somerset. Aftalen i skolen, var at vi altid besøgte en lokale Ciderfarm på vores sidst dag på Cateringskolen. Her fik vi en rundvisning, historien bagved cider produktion samt en sjov spændende smagning med ikke mindre end ti forskellige slags cider. Efter en hyggelig eftermiddag, besluttede de fleste af os at købe en ”gallon scrumpy” (4,54609 liter) cider til turen ind til byen. Scrumpy Jack er kælenavnet på denne absolut kompromiløse cider, som snart kan gøre en til en Grumpy Jack!

Scrumpy eller ”Grumpy” cider, er et begreb, der ofte bruges til stærk cider, som var købt denne gang, nærmest i en genbrugs plast container, grumset, ufiltreret, hvoraf der lå store æbleklumper i bunden. Når man har drukket 4.54 liter Scrumpy Cider ligger man i gennemsnit 4.54 dage med tømmermænd bagefter. En kraftig sag på ca. 10 %, og det kunne mærkes ikke så meget på smagen, mere på hovedets almene tilstand. Her til dem som kender hende, må I bare spørge min kære mor, som passede godt på mig imens jeg var sengliggende!

Efter 23 år, er jeg og Estate Wine, genforenet os med Real Cider. Dog har vi ikke Scrumpy i gallon containers på hylderne, men vi har fornøjelsen at præsentere et flot udvalg fra Thatchers.

Thatchers Cider er et familieforetagende, der har produceret lækre ciderprodukter i over 100 år, kendt for lækre klassiske æble og pære ciders fra den ældste cidermagerier i Somerset, baseret på ægte traditionelle opskrifter. Deres cider er fremstillet af de bedste friskpressede æbler, Katy, Cox's, Tremlett's bitter, Yarlington Mill, Dabinett and Somerset Redstreak, høstet fra deres egne plantager. Thatchers cider er modnet i store egetræs tønder før aftapning på flasken.

En bondemands løn i gamle dag, var fire pint cider om dagen.

 Thatchers Gold - Thatchers Gold smager så godt som det ser ud. Ved hjælp af den bedste traditionelle tilgang og moderne teknikker for en forfriskende cider med en dejlig æblesmag som er let perlende.

Thatchers Coxs - Fremstillet udelukkende af Coxs fremstillet udelukkende af søde og saftige Cox Orange æbler (5.3% vol) på en måde, der perfekt fanger deres særprægede naturligt søde og saftige kvalitet. Den naturlige sødme passer godt med salater og deres saftige friskhed er en sand vinder på en BBQ.

Thatchers Pear - Cider produceres jo normalt på æblemost, men naturligvis kan den også produceres på pærer, og kaldes så Perry. Thatchers har specialiseret sig i Perry, som naturligvis produceres uden CO2, essenser eller sødemidler, for det gjorde man ikke i 1658, da man begyndte, så hvorfor dog ødelægge sit gode ry og rygte nu? Nej, vel!

Thatchers Katy Rose - Lækker Pink æble cider med en frisk sød og boblende smag (5.4%) Rosé cider blandet og rødmede fra rosiest Katy æbler. Omhyggeligt udformet Katy Rosé med en blid gnistre og en let, forfriskende og frugtig smag, hvilket gør det til et perfekt alternativ til vin. Perfekt til Katy Rosé er ideel til næsten alt, fra Tapas til Thai. Serveres let afkølet og med godt selskab! Absolut en cider til bl.a. damerne!

Cider Brandylikør Pomona - frugtens gudinde - En hemmelig blanding af æblemost og cider brandy from en etableret æbleplantage i det sydvestlige England. Efter to års modning i egetræs tønder, er smagen blødgjort og rigere. Et lækkert sødligt æblekoncentrere produkt, ideel som dessertvin, serveret til et lækkert ostebord, eller gaven til manden der har alt.

1224016 Machine Harvesting Katy Cider Apples By Shaking The Trees Thatchers Cider Orchard Sandford Somerset Måske har vores ølkultur stået lidt i vejen for Cider, men Cider har en sikker fremtid, også her i Danmark. Hos Estate Wine er vi, glade og stolte af at kunne tilbyde danskerne en klassisk og traditionsrig smag fra den idylliske smukke engelske countryside, lige præcis hvor jeg havde oplevelsen af at vokse op.

 “Che´ hairs fruum Zummerzet” som betyder;

Cheers from Somerset - Skål fra Somerset